«Ми продовжуємо 99% операцій». Що відбувається в українському IT під час війни — головне з розповіді CEO Sigma Software.

Валерій Красовський — про релокейт на захід України, підтримку міжнародних замовників і головну потребу українських IT-компаній просто зараз.

17 травня відбувся онлайн-захід, організований Європейською бізнес- асоціацією: EBA Global Outlook: Економічний фронт. Одним зі спікерів був Валерій Красовський, СЕО та співзасновник Sigma Software Group. В її українському офісі працює близько 2000 співробітників, з яким вона входить до топ-15 IT компаній України.

Ми записали головне з розповіді Красовського. Вона дає змогу зрозуміти, що загалом відбувається в українському IT і чого варто чекати в майбутньому.

Релокейт на захід України

У перші дні війни ми перемістили близько 2000 сімей, не тільки наших співробітників, але й з інших компаній. Частина — поїхала за кордон, але більшість — залишилась в Україні, переважно в західних регіонах. Ми відкрили достатньо багато офісів на заході — Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Мукачево. Чому в багатьох містах, а не в одному? Була проблема знайти житло.

У нас достатньо диверсифікований бізнес із різними замовниками — і великими, і малими. Найбільше випробовування було працювати з великими. У них є розписані в часі бізнес-плани і чіткі вимоги до співпраці з людьми з воєнних зон. У них були запитання про безпеку даних, але ми втримали всіх клієнтів, окрім одного, і продовжуємо 99% наших операцій. Ми отримали вражаючу підтримку від клієнтів, які продовжують залучати людей в Україні.

Історія про повернення

СЕО одної компанії з США сказав нам у перші дні: не будуть працювати з нами — це надто небезпечно. Голова нашого офісу в США відповів: «Ок, ми розуміємо тебе, але тепер і ми ніколи не будемо з вами співпрацювати. Ми вважаємо, це — не крок підтримки». Пізніше виявилося, що правління і співробітники цієї компанії не підтримують це рішення. За два місяці вони звільнили СЕО, повернулись до нас, розповіли про це і сказали, що дуже хочуть продовжити партнерство. Ми з ними працюємо.

Що робити маленьким компаніям

Припускаю, що менші компанії не таки стабільні, бо не мають такого диверсифікованого і стабільного бізнесу. Зараз ми об'єднуємо менші і середні за розміром компанії, допомагаємо їм залучити замовників з нами в якості бек-енд сторони. Щоб їм більше довіряли і вони були більш конкурентоздатними.

Венчурні інвестиції продовжуються

Ми також маємо венчурний фонд і стартапи. Цікаво, що ми продовжуємо залучати інвестиції. Через два тижні після війни один з найстаріших шведських фондів, який має понад 30-річну історію, інвестував $1 млн у наш фонд, а також зробив інвестиції ще у два стартапи.

Що потрібно українському IT

Виклик, який ми маємо, — можливість подорожувати, це важливо для замовників. Ми спілкуємось з Мінекономіки та Мінцифри, велика подяка їм, що вони намагаються вирішити це питання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу